Makrout is een van de oudste Noord-Afrikaanse gebakjes. Hoe is dit gebakje ontstaan? En waar wordt het vooral gegeten? Dat lees je in deze blog.

Wat zijn makrout?

Makrout is een van de vele lekkernijen die men in de Arabische wereld eet. Het zijn lekkere, diamantvormige gebakjes die men maakt op basis van griesmeel. Je kunt ze vullen met verschillende soorten vullingen. Er bestaan makroutvullingen op basis van dadels, amandelen, pinda’s en zelfs sesamzaadjes.

Daarna worden de makrout gefrituurd of gebakken en ondergedompeld in honingstroop met oranjebloesemwater. Daardoor krijgen ze een extra zoete smaak.

De geschiedenis

Makrout komt oorspronkelijk uit Tunesië, uit de stad Kairouan. Ze zijn daarna echter overgenomen en bekendgemaakt door buurland Algerije. Al snel gingen ook andere Noord-Afrika aan de haal met dit lekkere gebakje. Intussen maken bakkers van over de hele wereld dit gebakje, hoewel het in Noord-Afrika nog altijd het populairst blijft.

Makrout zijn onder meer in Noord-Afrika ontstaan omdat er veel ingrediënten in zitten die veel in dat gebied aanwezig zijn. Het deeg bereidt men met griesmeel en de vulling kun je maken met onder meer noten en dadels. Bovendien kun je de gebakjes zelf goed bakken in olijfolie.

Verschillende soorten

Wat heel leuk is, is dat je makrout op allerlei verschillende soorten manieren kunt maken. Je kunt variëren met de bereidingswijze, met de vulling, met de vorm en met de afwerking.

De vulling is altijd zoet, maar toch kun je met makrouts flink met de smaak van de vulling variëren. Vullingen kun je maken van dadels, spijs van amandels of pinda’s of sesamzaadjes. Deze werkt men vaak af door ze in honingstroop te dopen. Daarnaast maken sommigen hun makrouts met meel in plaats van griesmeel (ook wel ‘à farine’ genoemd)

Makrouts bestaan er ook in allerlei verschillende soorten en maten. De basisvorm is in principe waar dit gebakje zijn naam aan heeft te danken. Makrout is bijna altijd diamantvormig, het woord betekent immers in het Arabisch ‘in de vorm van een diamant’. Desondanks bestaan er ook andere vormen, zoals in de vorm van een blad of een vijg. Ook de grootte kan verschillen: Makrout kan in kleine hapjes geserveerd worden, maar je hebt ze ook ter grootte van de palm van je hand.

Makrout maken

Iedereen maakt makrout op zijn eigen manier en ook wij hebben ons eigen geheime recept voor al onze lekkernijen. Wel kunnen we je uitleggen hoe je het deeg maakt. Dit recept geeft je de basis, het deeg dus, waarna je verder kunt experimenteren met de vulling.

  1. Vet je handen goed in.
  2. Zorg dat je al het griesmeel goed door je handen laat rollen, zodat al het griesmeel goed vet is.
  3. Doe nu het oranjebloesemwater erbij, zodat je een zacht deeg krijgt.
  4. Laat dit deeg rusten.
  5. Nu je het deeg gemaakt hebt, kun je aan de slag met het rollen van de gebakjes.

De vulling die je gebruikt en de grootte en vorm van de gebakjes, is helemaal aan jou. Dus experimenteer en kijk wat jij de allerlekkerste vulling vindt!

Makrout bestellen

Makrout zijn ontzettend lekker, maar ze kunnen ook best tijdrovend zijn om te maken. Daarom biedt Sallazinos Patisserie ook makrout met dadelvulling aan. Dus wil jij dit heerlijke Algerijnse gebakje eens proberen? Bestel dan via onze website en geniet de volgende werkdag nog van de heerlijke smaak van Sallazinos! Of probeer eens een van onze andere lekkernijen, zoals briwat of ghriba!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *