Marokko kent allerlei soorten lekkernijen en heerlijke gebakjes. Een van de vele lekkernijen die Marokko rijk is, is de zogenaamde briwat. Dit gebakje is op allerlei verschillende soorten manieren klaar te maken en men eet ze zowel zoet als hartig. Je leest er alles over in deze blog.

Briwat

Briwat, ook wel geschreven als briouat, is een bladerendeeggebakje dat onderdeel uitmaakt van de Marokkaanse keuken. Vaak vult men deze gebakjes met een hartige vulling, bestaande uit vlees (vaak kip of lam) en kaas, citroen en peper. Daarna verpakt men dit mengsel in warga, een heel dun deeg. De gebakjes worden vaak in de vorm van een driehoek of een cilinder gemaakt.

Briwat kun je echter ook veel krijgen met een zoete vulling. Deze maakt Sallazinos Patisserie. Hierbij vult men de warga niet met een mengsel van vlees, kaas, citroen en peper, maar gebruik je amandel- of pindaspijs. Daarna bak je de briwats en doop je ze in honingstroop met oranjebloesemwater.

De hartige variant besprenkelt men vaak met kruiden en specerijen. De zoete variant wordt soms besprenkeld met poedersuiker.

In andere delen van de wereld

De briwat eet men niet alleen in Marokko en Noord-Afrika. Het gebakje wordt bijna over de hele wereld gegeten, maar staat vaak bekend onder de naam samosa. Elk gebied kent zijn eigen variatie op de Marokkaanse lekkernij. Zo maakt men in India het deeg van het zogenoemde maidameel. Ook de vulling is anders: vaak maakt men in India een vulling van onder ,meer aardappelpuree, uien, linzen en verschillende kruiden. De Indiase samosa worden vervolgens gefrituurd en heet geserveerd met een verse groene chutney, die gemaakt kan zijn van onder andere munt of koriander.

Ook Bangladesh, Nepal, Pakistan, Israël en de Malediven kennen hun eigen soorten briwat. In veel Portugees-sprekende landen (zoals Brazilië en voormalige koloniën, zoals Cape Verde, Guinea-Bissau, São Tomé en Angola) en Engels-sprekende gebieden (zoals Canada, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk) is de briwat de laatste jaren veel populairder geworden. Inmiddels is dit gebakje op veel plekken in deze landen te krijgen.

Briwat maken

Briwat zijn niet heel moeilijk te maken. De vullingen van dit gebakje verschillen enorm per regio en hier kunnen we dan ook maar één advies voor geven: experimenteer! Maak allerlei verschillende soorten vullingen en proef wat jij het lekkerste vindt. Maar het bereiden van de gebakjes gebeurt over het algemeen in elke regio op dezelfde manier.

Haal eerst het filodeeg uit de verpakking. Knip hiervan verticaal stroken van ongeveer 5 cm breed. Leg de stroken filodeeg op elkaar, zodat je een lange strook krijgt. Dek het deeg dat je overhoudt af, anders droogt het uit. Smelt wat roomboter en besprenkel elke strook deeg met een beetje van de gesmolten roomboter. Leg helemaal onderaan, in de hoek van een van de uiterste filodeegstroken, een beetje vulling (dit kan dus zowel zoet als hartig zijn). Vouw deze stroken deeg naar boven tot een driehoekje. Maak in een aparte kom een papje van 1 eetlepel bloem en 1 theelepel water. Smeer de randen van het deeg met dit mengsel in en plak de zijkanten goed dicht. Nu zijn je briwat klaar om in de oven of de pan te gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *